Krav Maga

KRAV MAGA – MAAILMAN TESTATUIN LÄHITAISTELU­JÄRJESTELMÄ

Krav magaa (suomeksi kontaktitaistelu) pidetään tositilanteissa testatuimpana lähitaistelujärjestelmänä maailmassa.

HARRASTUKSENA KRAV MAGA

Krav Maga on täysi-ikäisille (K-18) naisille ja miehille tarkoitettu tehokas ja helposti omaksuttava nykyaikainen itsepuolustusjärjestelmä, joka perustuu suoraviivaisiin tekniikoihin sekä taktiseen ennakointiin.

Väkivaltatilanteessa tavallisten otteiden, kuristusten, lyöntien ja potkujen lisäksi krav maga sisältää terä-, lyömä- ja ampuma-aseita vastaan tehtäviä tekniikoita. Näihin kuuluvat lisäksi maassa puolustautuminen ja useampaa hyökkääjää vastaan toimiminen. Lajinomaista on myös tilapäisvälineiden käyttö puolustautumisessa.  

KRAV MAGA  360°

Järjestelmän tekniikat on kehitetty ihmisen stressireaktioiden ja luontaisten toimintamallien pohjalta. Tekniikoissa varaudutaan kaikista suunnista tuleviin hyökkäyksiin; puolustautumissektori on täydet 360 astetta. Tekniikoista on karsittu pois kaikki tarpeettoman monimutkaiset ja näyttävät vaiheet, koska todellisessa uhkatilanteessa vain yksinkertainen on tehokasta. Perusperiaatteena on tehdä samanaikaisesti hyökkäyksen torjunta sekä tehokas vastatekniikka. Oleellinen osa järjestelmää on taktinen ennakointi, jolla pyritään välttämään vaaratilanteita, analysoimaan riskejä sekä varaudutaan useisiin hyökkäyksiin ja mahdollisiin aseisiin. Väkivaltatilanteen aiheuttaman stressin, aggressiivisuuden ja voimankäytön hallinta sekä todellisten tilanteiden simulointi ovat myös merkittävä osa harjoittelua.

Krav Maga- koulutuksen sisältö on riippuvainen ryhmän taustasta, ammatista ja tarpeista. Koulutus jakaantuu itsepuolustus-, voimankäyttö- ja lähitaisteluversioihin, joissa painotus ja koulutuksen sisältö on valittu kohderyhmän mukaan. Opetuksessa on kuitenkin päällekkäisyyksiä johtuen eri ryhmien kohtaamien väkivaltatilanteiden samankaltaisuuksista.

Itsepuolustusversiota opetetaan lähinnä siviileille perus-, jatko- ja erikoiskursseilla, voimankäyttöversiota viranomaisille ja turvallisuusalalla työskenteleville omissa suljetuissa ryhmissä ja aggressiivista lähitaisteluversiota sotilashenkilöstölle, jolloin koulutuksen painopiste on sodan ajan lähitaistelutilanteissa.

HISTORIA TODELLISISSA TAISTELUTILANTEISSA

Krav Maga, joka tunnetaan myös Israelin armeijan ja poliisin virallinen itsepuolustus- ja lähitaistelujärjestelmä, sai alkunsa 1940-luvulta Bratislavasta, jossa lajin kehittäjä Slovakian juutalainen Imrich (Imi) Lichtenfeld (1910-1998) taisteli natsien ryöstelyä ja vainoa vastaan Juutalaisten omissa vastarintaliikkeissä. Lopulta Imi kuitenkin joutui pakenemaan kaupungista natsien terroria ja päätyi monien vaiheiden kautta nykyisen Israelin alueelle.

Kun Israelin valtio perustettiin vuonna 1948, valittiin Imi Israelin armeijan lähitaistelukoulutuksesta vastaavaksi upseeriksi aiemman taistelukokemuksensa sekä nuoruuden harrastuksiensa (nyrkkeilu, paini ja jiu jitsu) vuoksi. Tuossa tehtävässä hän työskenteli seuraavat 20 vuotta kehittäen Israelin armeijalle helposti ja nopeasti opittavaa taistelujärjestelmää, jonka nimeksi tuli myöhemmin Krav Maga (kontaktitaistelu). Israelin armeija ei ole koskaan pitänyt matalaa profiilia taisteluihin osallistumisen suhteen, joten todellista kenttätietoa oikeista taisteluista ja niiden tapahtumista oli tarjolla runsaasti. Imin jäätyä eläkkeelle (1964), hän alkoi kehittää näiden Krav Maga- sotilastekniikoiden pohjalta siviileille sopivaa itsepuolustusversiota.

Tekniikoiden piti toimia aggressiivista terrorismia vastaan niin miehillä, naisilla kuin lapsillakin, koska juutalaiset siviilit joutuivat jatkuvasti aseellisten (veitsi, keppi, ampuma-ase) hyökkäyksien kohteeksi poliittisten ja uskonnollisten selkkauksien vuoksi. Siviileille opetettavat tekniikat perustuivat satoihin todellisiin taistelukokemuksiin ja ihmisten toimintamalleihin niissä. Siviilitekniikat saavuttivat nopeasti suuren suosion Israelissa, ja myöhemmin myös ympäri maailmaa. Nykyään Krav Magaa opetetaan Israelissa armeijan lisäksi kouluissa, yliopistoissa ja valtion laitoksissa sekä erillisissä Krav Maga-kouluissa ympäri maan. Krav Maga on viimeisten vuosikymmenien aikana levinnyt myös maan rajojen ulkopuolelle ja sitä opetetaankin lähes kaikissa länsimaissa yksityisissä krav maga -kouluissa sekä sadoille eri sotilas- ja viranomaisryhmille (FBI, GSS, IDF, Mossad, CIA, DEA, ATF, SWAT, SAS, GIGN, Scotland Yard, LAPD, jne.) juuri tehokkuutensa vuoksi.  

KRAV MAGA SOVELTUU

Krav Maga soveltuu nuhteettomille (ei rikoksia), täysi-ikäisille (K-18) naisille ja miehille itsepuolustus- ja liikuntaharrastukseksi sekä viranomais- ja turvallisuustehtävissä työskenteleville ammatilliseksi lisäkoulutukseksi.

LAJILIITTO

Suomessa laji on järjestäytynyt Pohjolan Krav Maga Itsepuolustusliiton (PKMI) alaisuuteen, jonka tehtävänä on kehittää ja tehdä tunnetuksi edustamaansa virallista krav maga -toimintaa.

PKMI on mailman suurimman kansainvälisen lajiliiton European Krav Maga Federation:n (FEKM-RD) jäsen, liittoon kuuluu yli 15 000 jäsentä ympäri maailmaa.